Wat is EMDR?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.
Wanneer EMDR?
Wat gebeurt er met je na een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking.
Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten. EMDR is dan een eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen.
Gebeurtenissen waar EMDR bij kan helpen
- (auto)ongeval of verwonding
- ernstige ziekte
- overval
- mishandeling of getuige van mishandeling/geweld
- (seksueel) misbruik, aanranding of verkrachting
- brand
- natuurramp
- oorlogssituatie
- verlies van een baan
- verlies van een geliefde
- verlies van autonomie
Veel voorkomende klachten:
Bij dit soort stress en trauma’s kun je pittige klachten ervaren. Je bent momenteel misschien snel boos, prikkelbaar tegen je kinderen of partner, snauwt meer dan normaal, slaapt slecht. Ook kan het zijn dat je nu steeds moet denken aan de nare situatie van toen. misschien heb je zelfs ‘flashbacks’: zie je de situatie steeds maar weer voor je terwijl je er helemaal niet aan wilt denken. Daarnaast kan het zijn dat je nachtmerries hebt die te maken hebben met wat er destijds is gebeurd. Welke klachten dan ook, je wilt er vanaf want je bent het zat met je steeds maar zo te voelen. EMDR is dan een goede effectieve behandelmethode.Enkele veelvoorkomende klachten waar EMDR bij kan helpen
- nare herinneringen aan de gebeurtenis
- herbelevingen (gevoel dat het steeds opnieuw gebeurt)
- vermijden van zaken die met de gebeurtenis te maken hebben
- sneller geïrriteerd/kort lontje
- schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld
- somberheid
- concentratieproblemen
- onverklaarbare lichamelijke klachten
- slaapproblemen
- angsten, paniek, je zorgen maken, onrust
- stress, verhoogde alertheid/waakzaamheid
Wat doe je met EMDR?
De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden . Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli.
Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDRprocedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.
Heeft EMDR ook bijwerkingen?
Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en dat is goed. Toch kan dit in sommige gevallen de cliënt het idee geven even de regie kwijt te zijn, bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. Het is aan te bevelen dat de cliënt een dagboekje bijhoudt en opschrijft wat er naar boven komt. Deze dingen kunnen dan in de volgende zitting besproken worden.
Wat je kunt merken na de sessies is het volgende:
- hoofdpijn
- erg moe
- tijdelijk wat emotioneler
- veel dromen
- onrustig slapen
- onrustig gevoel (in het algemeen)
Wil je een afspraak met een van ons maken of heb je een vraag?
Je kunt onze praktijkassistente Mirjam bereiken via onderstaand nummer, Mirjam is iedere dag bereikbaar van 09:00 tot 18:00 uur (ook in het weekend). Zij helpt jou graag verder met jouw vragen of bij het maken van een afspraak.
Of druk op een van de knoppen om een bericht achter te laten en je krijgt binnen 1 uur reactie.

Irma Kluitman - Psychodynamisch therapeut
"Ik help jou om weer ‘de oude’ te worden en beter voor jezelf te zorgen."
Karin Gescher - Psychodynamisch therapeut
"We gaan niet alleen praten, maar ook zeker actief werken aan jouw probleem"
Praktijkgegevens en locatie
Locatie Arnhem : Oude Velperweg 36A, 6824HE
- Gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer
(5 minuten met de bus vanaf Arnhem Centraal) - Gratis parkeren voor de deur, voldoende parkeerplek
Locatie Elst : Nieuwe Aamsestraat 69b, 6662NK
- Gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer
(5 minuten met de bus vanaf station Elst) - Gratis parkeren voor de deur, voldoende parkeerplek
- 10 minuten lopen vanaf station Elst